Българите са народ, който изключително много обича туризма. Именно поради това, на територията на България могат да се наблюдават редица забележителности, като те са създадени и наследени през поколенията.

Независимо дали сте приключенец по природа или просто си тъсите следващото добро кътче, което да посетите, тази статия ще ви помогне да разберете нещо повече за страната, в която живеете.

В България има много места за туризъм, предпочитани от хората. Но освен тях, много от българите решават да посетят и съседните държави, където също има какво да се види. В тази статия, ще Ви разкажем повече за всяка една популярна забележителност, както и нещо за другите страни, които биха могли да ви заинтригуват.

Най-предпочитани Места За Туризъм В България

България е забележителна страна, разположена на Балканския полуостров. Известна е със своята богата история, вплела в себе си много и различни култури. Именно, благодарение на тези свои качества, тя бива посещавана от много чужденци, които разглежат забележителностите и с интерес.

Българите също обичат да посещават своите най-красиви и популярни дестинации. Повярвайте ни, те са наистина много като някои от тях стоят редом до чудесата на света. Ако имате желание, приключенски дух и днес сте решили да е денят за разходка, но се чудите коя забележителност да посетите, ние имаме предложения, които може да последвате.

Крушунски Водопади

Крушунските водопади се наричат така заради своята близост до селцето Крушуна, което се намира в област Ловеч. Те са известни със своята живопистност като всеки един от няколкото водопада са уникални по рода си. Най-високият от всички е с дължина от около 20 метра.

На места, водопадите се вливат един в друг, образувайки изключителна гледка. Мястото е обезопасено с редица мостове и стълби, които правят преминаването от водопад на водопад много лесно. Гледката е наистина красива и ако не сте посещавали това приказно място, то вие трябва да го направите по-скоро.

Паметник на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа или както е официално известен в България – Дом паметник на БКП е най-големият идеологически монумент в страната. Издигнат е на връх Бузлуджа (сега Хаджи Димитър) и се счита за географския център на страната.

Строежът на монумента продължава 7 години като на него постоянно работят най-различни войни от българската армия по това време. Официално е открит през 1981 година по повод 1300 години България. Паметникът е светиня за българските социалисти и комунисти до 1989 година, когато пада социалистическият строй.

След промените и падането на комунистическия режим, паметника бива занемарен и в момента тъне в разруха. Въпреки това, има асфалтиран път до съоръжението от пътя Стара Загора-Русе и всяка година се събират хиляди хора на редовните мийтинги на БСП (Българската социалистическа партия).

Планина Витоша

Планината Витоша е една от най-забележителните планини в България, разполжена в Западна България. Най-високата точка е Черни връх (2290 метра, което я отрежда на четвърто място по височина в страната, след Рила, Пирин и Стара планина.

Климатът в планината е типично планински с доста голяма влажност, средно около 1000mm годишно. Това спомага много на вече установената флора представляваща предимно гори, пасища и големи скали и каменни сипеи.

Столицата на България, София е разположена в подножието на Витоша и от самия град се открива величествена гледка към планината. Освен планина, Витоша е и национален парк, с много защитени животни и растения.

В планината се наблюдават и редица еко пътеки, които водят своя път до райски кътчета като водопади, пещери и хилядолетни скални масиви.

Крепостта “Царевец”

Велико Търново или както е известен в България, Старопрестолния град е много красив регионален център. Там се намира и крепостта “Царевец”, която е била столица на Второто Българско Царство.

Царевец се нарича хълмът, върху който е издигната крепостта. Най-древните следи на живот датират още от късния халколит, но в сегашния си вид, тя датира от средата на 12 век.

Бастионът на Второто Българско Царство изживява своя апогей по време на управлението на царете Петър II, Асен, Калоян и Иван Асен II.

Самата крепост се състои от стена обграждаща целия хълм (включително и по продължението на река Янтра), дворцов комплекс, както и патриаршеската църква.

Цялата крепост “Царевец” е снабдена с пешеходни зони, които правят разходните изключително интересни и приятни. А между пътуванията можете да си прекарате чудесно в най-добрите онлайн казина в България.

tourism-bulgaria

Къде Българите Предпочитат Да Пътуват Най-много?

Българите са народ, който обича да пътешества, било то с цел туризъм или почивка. Тъй като България е страна заобиколена от множество държави, които предлагат най-различни и интересни забележителности, хората тук “отскачат” най-често до Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония.

Освен в тези държави, българите обичат да посещават и редица западно европейски държави. Те пътуват до тях, не само с цел почивка или екскурзия, а и заради по-добри условия на живот и по-добре заплатена работа. Най-предпочитаните за това дестинации са Великобритания, Германия, Италия, Франция, Белгия и Полша.

Няма българин, който да не иска да посети Колизеума в Рим или да плава по стотиците канали във Венеция с гондола. Когато става въпрос за Германия, всеки би желал да посети замъка “Нойшванщайн” или Кьолнската катедрала. Определено, българите обичат да посещават забележителности от този тип, но обожават да посещават и национални паркове и зоологически градини, като тези, които могат да се наблюдават във Виена или дори в Берлин.

И все пак сред най-посещаваните държави си остават съседните страни, където определено има какво да се види и да се предостави като условия за почивка и релакс.

Румъния

Като архитектура и култура, Румъния не прилича много на своите съседни балкански държави. Но това не я прави по-малко красива и привлекателна за туристите. Българите често посещават страната по ред причини, като основната е посещение на прочутия в цял свят “Замък на Граф Дракула” в Трансилвания.

Въпросният замък се нарича Бран, където в съседство се намира градът, на който е кръстен. Често хората го наричат “Замъка на Дракула” поради романа за графа-вампир на Брам Стокър. Реално, крепостта датира от 13 век, като първоначално е била построена изцяло от дърво, но по-късно е достроена и подобрена.

Замъкът е принадлежал на кралската фамилия на Румъния до средата на 20 век, когато е национализиран от комунистите и превърнат в музей. До ден днешен, той си остава национална архитектурна забележителност като много туристи от цял свят идват да го посетят.

Крепостта в Трансилвания, не е единственото нещо, което може да посетите. Самата планина е уникално красива благодарение на острите скални върхове и много богатата на иглолистни дървета природа. Тя е дом и на много склонове и хълмове, които се използват успешно за ски писти. Най-популярния ски курорт е Синая, който е истинска перла в тази част на страната. В близост се намира и “Замъка Пелеш”, който по нищо не отстъпва на този в Бран.

В страната има и много обекти защитени от ЮНЕСКО, които определено трябва да се посетят от всеки турист – типичните дъвени църкви в Марамуреш, делтата на река Дунав (където се влива в Черно море), както и осемтте църкви в Буковина, датиращи от Византийско време.

Гърция

Определено, Гърция е най-посещаваната и любима дестинация на българите, особено когато става въпрос за море. През летните и ранно есенни сезони, тази страна бива посетена от хиляди семестйва заради своите лазурни плажове с над 6000 острова, красива природа и изключително вкусна кухня.

Поради това, че плажовете на Гърция са много близо до България, хората от южната част на страната обичат да ги посещават дори и през уикендите. Най-близките от тях се намират само на 2-3 часа път с автомобил като например Кавала.

Но Кавала не е единствената плажна дестинация, която българите обожават да посещават. Много туристи избират по нестандартни (островни) предложения като Закинтос, Миконос и дори Тасос. Плажовете там са лазурно сини, а пясъка бяло златист.

Благодарение на своето разположение, Гърция привества и много туристи, които обичат планината. Най-голямата е Олимп като за нея има купища легенди и не случайно я наричат планината на боговете. Тя е изключително богата на флора и има дори няколко ендемични вида. В днешно време, цял Олимп е национален парк, поради много защитени растителни и животински видове.

Турция

Отдавна, Турция е спечелила сърцата на българите със своето гостоприемство. Когато става въпрос за отношение и добросъседство, тази страна е готова да очарова абсолютно всеки човек. Няма кътче в държавата, което да не Ви грабне и хареса. Най-често българите посещават Турция с цел почивка, но и също така да опитат от типичната турска кухня, която е съчетана от традиционни и ориенталски ястия.

Години наред, българите посещават най-различни средиземноморски и егейски курорти като Кушадасъ, Дидим, Анталия и Бодрум. Но перлата в короната е Мармарис, град, който съчетава всичко в едно – море, планина и история.

Градът датира още от гръцко време и е уникален по рода си. Природата в тази част на Турция е величествена и определено ще Ви спечели от самото начало.

В който и курорт да се намирате, има много дестинации, които трябва да посетите. Например, екскурзии се предлагат до древния град Ефес, местността Кападокия, както и до скалните образувания на Памукале.

Турция предлага и много пътешествия с корабчета:

Сърбия

Има много места в Сърбия, които българите обичат да посещават през цялата година. Това е страна известна със своята красива природа, като по голямата част от нея е планинско хълмист район. На територията на Сърбия има и много национални паркове и резервати, където се наблюдават защитени птици, животни и дори хилядолетни гори.

Сърбия съчетава много богато културно разнообразие, което покорява много туристи. Най-посещаваното място в страната е столицата Белград, която е разположена на бреговете на две реки – Дунав и Сава. Освен двете реки, които са наистина изключително красиви, в града се наблюдават и безброй исторически забележителности – Националния музей, посветен на Никола Тесла, Крепостта на Белград, както и много паркове и театри.

Освен столицата, в Сърбия може да посетите и някои от другите по известни градове като Ниш, Суботица, Нови Сад и Златибор. Всеки един от тези регионални центрове разполага с красиви обекти и множество монументи.

Ако сте с приключенски дух и търсите нещо наистина запомнящо се, трябва да посетите Дяволския град. Поради годините и ерозията, скалите са добили интересни форми, наподобяващи гости на сватба, както гласи и самата легенда.

Защо България Е Популярна Туристическа Дестинация?

България е изключително красива страна с много и най-различни забележителности. Те датират още от времето на древните траки. Това е държава с голямо историческо минало, като на нейната територия са открити редица съкровища, крепости, пещери, както и останки на живот от бита на много народи.

Това е една от държавите с четири изцяло преобладаващи сезона. По време на всеки един от тях, може да се правят различни неща, като да се разхождате в планината, да плажувате на някои от златистите плажове или просто да покарате ски.

България е горда и със своята природа. Тя е наистина забележителна като Стара планина се слива с Черно море и буквално пресича страната на две части. Освен този хилядолетен скален масив, се наблюдават и много други планини – Пирин, Родопи, Витоша, Странджа, включително и най-високата планина на балканите – Рила (връх Мусала, 2925 метра).

Именно планините са местата, където хората обичат да ходят в своето свободно време, било то на разходка или просто да подишат чист въздух. В зимните периоди, всеки скален масив придобива изключително приятна снежна покривка, с която се открива и ски сезонът. Туристи от цял свят посещават България, именно да изпитат най-екстремните преживявания и да се спуснат по някоя от десектите ски писти.

Там където свършва планината, започва сияещото Черно море. То е едно от най-красивите места и лятото е истински рай за редица туристи. Пясъците са ситни и златисти, докато водата е кристално чиста и дори полезна.

Благодарение на всички тези неща, България се е превърнала през годините като една от най-посещаваните държави с цел туризъм и развлечение.

Автор
  • Старши съветник и главен редактор.
  • История на казината и анализ на игралните пазари.
Иванка Тодорова е професионален старши съветник и главен редактор в casinobulgaria10.com. Завършва Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг и започва кариерата си като асистент на главния писател в медията The Sofia Globe. Тя отговаря за проучването, коригирането и публикуването на традиционни и онлайн медии. Тя анализира данни за читателите и разработва стратегии за съдържание с цел повишаване на ангажираността на потребителите. Публикациите ѝ винаги са насочени към най-много читатели в конкретен контекст и се превръщат в полезно ръководство за нашата аудитория.
img
20Написани статии
img
8.8Обща оценка