Ние развиваме и поддържаме връзките между Великобритания и България.

Работим по широк кръг от въпроси в областта на икономиката, енергийната политика, правосъдието и вътрешните работи и международната сигурност.

Изработихме общ план за растеж и увеличена конкурентноспособност в двете държави. Работим с българските власти, за да сведем до минимум вредата за Великобритания от организираната престъпност и да подпомогнем британските граждани в България.

Нашите услуги

Консулски услуги при спешни случаи (24 часа)

За съдействие при спешни случаи (смърт, нападение, арест или хоспитализация на британски гражданин), можете да се свържете с посолството на телефон +44 20 7136 6857 , като следвате указанията за връзка с консулски служители.

Информационна брошура в случай на хоспитализация Информационна брошура за британски граждани, хоспитализирани в България

Информационна брошура в случай на лишаване от свобода Брошурата съдържа информация за правната система и системата на затворите, предназначена за британски граждани, лишени от свобода. Тук можете да се информирате също така как да подадете искане за прехвърляне в британски затвор.

Информационна брошура в случай на смърт Информация в помощ на опечалените близки при смърт на британски гражданин в България.

Съвети към пътуващите

Информация, новини и актуализации, изброени за всяка страна, които да гарантират вашата безопасност, да ви помогнат да избегнете проблеми и да вземете информирани решения, когато живеете или пътувате в чужбина.

Паспорти

Как да подновите или да замените британски паспорт, ако живете извън Великобритания.

Временни документи за пътуване

Ако не можете навреме да подновите или замените паспорта си преди пътуване, бихме могли да издадем временни документи за пътуване.

За всички други приложения, моля да проверите какви документи трябва да носите със себе си и тогава да запазите час. Моля, обадете се за съвет преди да запазите час, ако:

  • никога досега не сте подавали документи за британски паспорт
  • подавате документи от името на дете

Временните документи за пътуване не ви гарантират достъп до всяка страна. Прочетете какво ви осигуряват те.

Запазете час за получаване на временни документи за пътуване в София

Визи

Посолството не се занимава с визови въпроси. За информация относно това дали имате нужда от виза за Великобритания и как да кандидатствате за нея, посетете уеб сайта “Британски визи и имиграция”.

Раждания, смъртни случаи и бракове

Информация за това как можете да регистрирате раждане илисмърт, която е настъпила в чужбина, както и за официални документи за двойки, които желаят да сключат брак или гражданско партньорство в чужбина.

Услуги за легализация

Как да получите официално потвърждение за автентичността на Вашите британски документи и за това, че те могат да бъдат приети от чуждестранни власти. Великобритания не изисква легализирането на документи за използване в рамките на страната.

Консулски такси

Информация за текущата цена на платени услуги.

Нотариални услуги

Информация за нотариални услуги, които предлагаме - включително за това как да си запазите час при нас.

Покупка на имот

Подробно ръководство с практически съвети и факти, които следва да се вземат предвид при закупуване на имот в България.

Списък на лица и фирми, предоставящи услуги в България

Списък на погребални агенции

Списък на здравни заведения

Списък на адвокати

Списък на преводачи

Какви други услуги предлагаме

Освен изброените по-горе услуги, британското посолство може да окаже съдействие на британски граждани при спешни случаи и чрез:

Какво не могат да направят за Вас консулските служители

  • да Ви освободят от затвора, да предотвратят депортирането Ви от местните власти след излежаване на присъдата Ви или да се намесват в дела от наказателен или граждански характер
  • да Ви съдействат да влезете в друга държава, например в случай че нямате виза или паспортът Ви е невалиден, тъй като не могат да се намесват в имиграционната политика или процедури на друга държава
  • да Ви предоставят правен съвет, да разследват престъпления или да осъществяват търсене на изчезнали хора, но могат да Ви предоставят информация за връзка с хора, които биха могли да Ви помогнат в подобни ситуации
  • да Ви осигурят по-добро лечение в болнично заведение или по-добро отношение в затвора в сравнение с условията, осигурени на местните хора
  • да платят Ваши сметки или да Ви предоставят средства
  • да организират пътуването Ви, да Ви намерят работа, жилище или да Ви представляват при осъществяване на делови взаимоотношения
  • да се ангажират в частни спорове, свързани с имоти, трудова заетост, търговски или други въпроси
  • да подновят или издадат британски паспорт

Информация за български граждани относно живеене, пътуване или преместване в Обединеното кралство

Британското посолството в София не обработва заявления за визи и не може да повлияе на процеса за кандидатстване за виза за Обединеното кралство.

Гражданите на ЕС, които са пребивавали в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г., имат срок до 30 юни 2021 г. да кандидатстват по Схемата за уседналост. Тези организации могат да помогнат с вашето кандидатстване.

От 1 януари 2021 г. гражданите на ЕС могат да посещават Обединеното кралство за срок до 6 месеца без виза. Oт 1 октомври 2021 г., те вече няма да могат да влизат в Обединеното кралство с лична карта, освен ако не са получили статут по Схемата за уседналост.

Прочетете пълния списък на разрешени дейности за кратки посещения (до 6 месеца), включително туризъм, посещение на приятели и семейство и бизнес срещи.

Проверете дали имате нужда от виза, за да дойдете в Обединеното кралство дори и за по-малко от 6 месеца, ако целта на вашето посещение е платена работа, стаж или предоставяне на стоки и услуги.

Гражданите на ЕС, желаещи да се преместят в Обединеното кралство за да работят или учат, трябва да кандидатстват по точковата имиграционна система, преди да пристигнат в Обединеното кралство. Можете да кандидатствате чрез приложението „UK Immigration: ID Check“ или на място във Визовия център в София.

Прочетете повече за изискванията на британското правителство, свързани с COVID-19, преди да заминете за Обединеното кралство.

Нашият народ

British Ambassador to Bulgaria
Dr Rob Dixon

Свържете се с нас


British Embassy Sofia

9, Moskovska St
1000 Sofia
Bulgaria

Формуляр за контакт
https://www.gov.uk/con...

Telephone
+359 2 933 92 22 / +44 20 7008 5000

Our phone lines remain open 24/7. If you have any questions please call +359 2 933 92 22.
Use our contact form for consular enquiries:
www.gov.uk/contact-consulate-sofia
For enquiries that are not about consular issues, email BritishEmbassySofia@fcdo.gov.uk

Часове за достъп и отваряне

Фирмена информация